donderdag 28 februari 2013

Er is toekomst voor voedsel in blikverpakkingen


Trendwatcher Adjiedj Bakas voorspelt in zijn laatste boek het einde van blikverpakkingen voor voedingsmiddelen. De industrie reageert verbaasd. De praktijk laat zien dat blik het overal goed doet en dat de industrie nog steeds innoveert.

Robert-Jan ter Morsche, branchemanager bij FME-CWM en secretaris van de Stichting Kringloop Blik heeft, nadat de uitspraken van Bakas (zie het interview in Verpakken 4, 2012) openbaar werden, op verzoek van Verpakken de producenten van metalen verpakkingen gevraagd naar een reactie.
Er heerste vooral verbazing, mede omdat Bakas zijn uitspraak niet verder heeft onderbouwd. Verrassend genoeg krijgt de industrie steun uit onverwachte hoek. De bekende televisiejournalist Wouter Klootwijk, bekend van het programma De Wilde Keuken, schreef in een column in het Noord-Hollands Dagblad dat hij het helemaal niet eens is met Bakas. Een citaat: ‘Hij (Bakas, red.) handelt in kletskoek. De uitspraak over het conservenblik is een prachtvoorbeeld. En het is goed te controleren… Tien jaartjes wachten en we kunnen Bakas om de oren slaan. Hij maakt de fout te denken dat uit blik minderwaardig voedsel komt….. Neerkijken op blikjes en potjes is mode onder mensen in de grote stad met drie supermarkten dichterbij dan de politie….Wacht maar tot de stroom uitvalt en de koelkast het langer dan een dag niet doet. Na een week weet je weer welk een zegen de conservenindustrie is… Het blik met heerlijkheden komt in al zijn glorie en veelzijdigheid terug, voorspel ik dwars tegen de voorspelling in.’
En zo gaat Klootwijk nog even door. Hij vertelt over Kokkels uit de Waddenzee, die naar Spanje gaan. Een deel wordt in blikjes verpakt en duur verkocht om op hoogtijdagen cadeau te worden gedaan. 
Lees het volledige artikel in verpakken 1/2013. Klik hier om u te abonneren.

Geen opmerkingen: